BCAA

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига (branched chain amino acids),действат анаболно и антикатаболно, предпазват мускулатурата и я възстановяват. Приемът им под формата на хранителна добавка Ви гарантира по-добро и бързо възстановяване, по-малко мускулни трески, повече мускулен растеж . Засилват синтеза на протеин и покачват мускулната маса, подобряват издръжливостта и работоспособността на мускулите, подсилват имунитета и предпазват мускулите от разпад по време на диети. 

BCAA е съкращение от английски за аминокиселини с разклонена верига (Branched-Chain Amino Acids). BCAA са група от три основни аминокиселини: левцин, изолевцин и валин.

Добавките с BCAA обикновено се приемат, за да се засили мускулния растеж и да се подобри ефективността на тренировките. Също така, BCAA могат да помогнат при загуба на тегло и да намалят умората след упражнения.

Прочети повече

Какво представляват BCAA?

bcca 1
bcca - Вземете от нас!

Както BCAA се състоят от три основни аминокиселини:

 • левцин
 • изолевцин
 • валин

Тези аминокиселини са групирани заедно, защото са единствените три аминокиселини, които имат верига, която се разклонява на една страна.

BCAA се считат за основни аминокиселини, тъй като за разлика от неесенциалните аминокиселини, тялото ви не може да ги произвежда. Затова е от съществено значение да ги набавяте чрез диетата си - от храната или като хранителна добавка.

Как работят BCAA?

BCAA съставляват голяма част от общото количество аминокиселини в организма.

Заедно, BCAA са около 35 40% от всички незаменими аминокиселини, присъстващи в тялото ви, и 14 18% от тези, които се намират в мускулите ви.

За разлика от повечето други аминокиселини, BCAA се разграждат най-вече в мускулите, а не в черния дроб. Поради това се смята, че играят роля в производството на енергия по време на тренировка.

Но BCAA имат други роли в тялото ви.

bcca 2
bcca - Качество и достъпност!

Първо, тялото ви може да използва BCAA като градивни елементи за протеини и мускули.

Те могат да участват и в регулирането на нивата на кръвната захар, като запазват запасите от захар в черния дроб и мускулите и стимулират клетките ви да използват захарта от кръвния поток.

Освен това, BCAA могат да помогнат за намаляване на умората, която изпитвате по време на тренировка, като намалява производството на серотонин в мозъка.

От трите BCAA се смята, че левцинът има най-голямо влияние върху способността на тялото ви да изгражда мускулни протеини. От друга страна, изолевцинът и валинът изглеждат по-ефективни BCAA при производството на енергия и регулирането на нивата на кръвната ви захар.

След проведени експерименти, е установено, че при някои хора BCAA може да помогне за намаляване на умората при упражнения, но за категорични данни, че BCAA подобряват ефективността по време на тренировка, са необходими допълнителни изследвания.

BCAA за намаляване на болките в мускулите

bcca 3
bcca - Купете от нас!

BCAA могат да помогнат за облекчаване на възпалението на мускулите след тежка тренировка. Това се случва по следния начин: с помощта на BCAA, в кръвта се намаляват нивата на ензимите креатин киназа и лактат дехидрогеназа, които са основни виновници за увреждането на мускулите.

По този начин изполването на BCAA може да подобри възстановяването и да осигури известна степен на защита срещу увреждане на мускулите. Приемането на BCAA преди или след силова тренировка, доказано може да намали болките в мускулите след тренировката. Трябва да имате предвид обаче, че ефектът от BCAA може да варира от един човек до друг.

BCAA за увеличаване на мускулната маса

Много хора, които използват BCAA, за да увеличат мускулната си маса. Изследванията показват, че BCAA активират ензимите, отговорни за изграждането на мускулите.

Някои изследвания показват също, че BCAA могат да бъдат ефективни за увеличаване на мускулната маса, особено ако съдържат по-високо количество левцин, отколкото изолевцин и валин. За момента обаче няма доказателства, че набавянето на BCAA чрез допълнителни хранителни добавки е по-добро, отколкото чрез храната си или от суроватъчни или соеви протеинови добавки. Дори, в някои случаи, приемането на добавки с цял протеин може да бъде по-добро за мускулния растеж, отколкото приемането на добавки с отделни BCAA.

BCAA за загуба на тегло

Аминокиселините с разклонена верига могат да помогнат за предотвратяване на наддаването на тегло и да увеличат изгарянето на мазнини.

Проучванията, изследващи ефектите на BCAA върху отслабването, показват непоследователни резултати, но със сигурност BCAA могат да помогнат за предотвратяване на наддаването на тегло и да спомогнат за загубата му.

BCAA за подобряване на чернодробната функция

bcca 4
bcca от SNC

BCAA могат да помогнат за подобряване на чернодробната функция и намаляване на усложненията, свързани с чернодробна недостатъчност. Едно от възможните усложнения е чернодробната енцефалопатия, която може да доведе до объркване, загуба на съзнание и кома. Скорошно проучване предполага, че при пациенти с чернодробно заболяване, BCAA добавките могат да бъдат по-полезни от другите добавки за намаляване на тежестта на чернодробната енцефалопатия. За съжаление, BCAA не подобряват общата преживяемост, нито намаляват риска от други усложнения, като инфекции и стомашно кървене.

Въпреки това, доказано е, че BCAA могат да бъдат ефективни за подобряване на чернодробната функция и намаляване на риска от усложнения при лица, които имат чернодробно заболяване.

Какви количества BCAA да използваме?

Когато да използвате BCAA добавки, количеството им ще зависи от вашите индивидуални нужди и цели. Има доста подробни предписания за количеството прием при мъже и жени, но като цяло среден прием от 5 12 грама BCAA на ден вероятно ще е напълно достатъчен за повечето хора и може лесно да бъде постигнат чрез диета. Спортистите могат да приемат хранителни добавки с до 10-20 грама BCAA на ден.

Основни хранителни източници на BCAA

За щастие има голямо разнообразие от храни, които съдържат BCAA. Сред тях, най-големи количества BCAA съдържат следните продукти:

 • Месо, птици и риба: 3 4,5 грама BCAA на 84 грама
 • Фасул и леща: 2,5 3 грама BCAA на чаша
 • Мляко: 2 грама BCAA на чаша (237 мл)
 • Тофу и темпер: от 0,9 до 2,3 грама BCAA на 84 грама
 • Сирене: 1,4 грама BCAA на 28 грама
 • Яйца: 1,3 грама BCAA на голямо яйце
 • Тиквени семки: около 1 грам BCAA на 28 грама
 • Киноа: 1 грам BCAA на чаша.
 • Ядки: 0,7 1 грама BCAA на 28 грама, в зависимост от вида.

Добавянето на храни от списъка по-горе към вашата диета ще ви помогне да увеличите количеството BCAA, което получавате всеки ден, а това може да намали или дори изключи нуждата от допълнително приемане на BCAA като добавка.

Безопасност и странични ефекти

Приемът на 15 35 грама BCAA на ден се счита за безопасен за повечето хора. Въпреки това, тези с ALS или кленов сироп заболяване на урината трябва да ограничат приема.

BCAA добавките могат да имат впечатляващи ползи за вашия организъм при определени обстоятелства, особено когато става въпрос за мускулен растеж и ефективност.

BCAA могат да се намерят както отделно, така и в част от протеиновите добавки, както и в голямо разнообразие от храни, богати на протеини.

Следователно, трябва да имате предвид, че допълнителното приемането на BCAA може да не е необходимо, ако получавате достатъчни количества чрез вашата диета или протеинова добавка.

Какво представляват BCAA?

Как работят BCAA?

Какви количества BCAA да използваме?

Основни хранителни източници на BCAA

Безопасност и странични ефекти

Продукти
Филтри
Филтри
Марки