Боксови ръкавици

Висококачествените боксови ръкавици са от съществено значение за боксьорите, без оглед колко са напреднали. Независимо дали сте опитен боксьор или новак в спорта, знанието какво да търсите при избора на боксови ръкавици и кога да използвате конкретен тип боксови ръкавици, ще ви помогне да бъдете по-силен и по-ефективен спортист.

Голямото разнообразие на марки и модели, може да ви обърка при избор на подходящи боксови ръкавици. Сигурно си задавате въпроси като дали избирате правилния тип и дали ще издържат дълго, или ще се разпаднат след месец тренировки. За щастие има няколко фактора при избора на боксови ръкавици, които могат да ви помогнат.

Избирайки подходящите боксови ръкавици, не само ще намалите възможността от травми и наранявания, но ще увеличи и удоволствието ви от спорта.

Прочети повече

Какво да търсите при избор на боксови ръкавици?

Боксови ръкавици 1
Боксови ръкавици - Вземете от нас!

Боксови ръкавици: качество на добра цена

Когато става дума за спорт и здраве, цената не трябва да е единственият фактор при избора на боксови ръкавици, но въпреки това със сигурност има смисъл да потърсите такива, които ви осигуряват добър баланс на цена и качество. Дали избраните боксови ръкавици си струват парите? Дали за тази сума получавате необходимото, за да ви осигури сигурност и удобство за по-качествени тренировки?

Разбита се, колкото по-дълго се занимавате с бокс, толкова повече пари ще харчите за боксови ръкавици. Това обаче не означава, че начинаещите боксьори трябва просто да вземат най-евтиния артикул в магазина. Това означава, че трябва да намерите надеждни, достъпни боксови ръкавици, които имат висока стойност за тренировката ви (което не означава висока цена). Ако след няколко месеца или няколко години установите, че наистина искате да се занимавате сериозно с бокс, можете да преминете към по-висок клас боксови ръкавици, но дори и тогава винаги търсете правилното съотношение.

Боксови ръкавици: трайност

Трайността е тясно свързана със съотношението цена - качество. В крайна сметка, ако вашите боксови ръкавици не са издръжливи, скоро ще трябва да купите други, а това не е добра сделка, нали? Дали избраните боксови ръкавици ще издържат достатъчно дълго? Някои модели и марки боксови ръкавици като цяло марка имат по-добра издръжливост и ще ви служат вярно с години, докато станете по-бърз, по-силен боксьор.

Боксови ръкавици: защита на кокалчетата

Дори и най-опитните, закалени боксьори се нуждаят от добра защита на кокалчетата, а това е още по-важно за новите боксьори. Скоро след като започнете да тренирате, ще откриете, че кокалчетата се подбиват и болят. Затова трябва да имате боксови ръкавици, които са снабдени с подплънки и ви осигуряват защита по време на тренировка, за да избегнете сериозни натъртвания.

Боксови ръкавици: поддръжка на китката

Боксови ръкавици 2
Боксови ръкавици - Качество и достъпност!

В китката има много кости и, честно казано, китките и ръцете не са били предназначени за постоянното и продължително натоварване, което боксът осигурява. Добрите боксови ръкавици трябва да ви осигурят правилната защита, като поддържат китката по стабилен и сигурен начин.

Боксови ръкавици: прилягане по ръката

Избраните от вас боксови ръкавици, трябва да отговарят правилно на размера на ръката ви. Те трябва да прилягат плътно на ръката ви, без да е възможно да движите ръката си вътре тях. Правилният размер е важен в много аспекти от тренировката по бокс и може да окаже влияние на защитата на китката и кокалчетата, така че независимо от модела боксови ръкавици, който сте избрали, винаги първо се уверете, че ви прилягат добре.

Някои модели боксови ръкавици имат много място отстрани на ръцете, което може да позволи движение вътре в ръкавицата, което може да доведе до усещане за дискомфорт, а също и до неточни удари. Освен това, когато ръката ви се движи вътре в ръкавицата, могат да се образуват на пришки и мехури, което пък може да стане причина за отмяна на тренировка или дори състезание.

Боксови ръкавици - тегло

Когато избирате боксови ръкавици, една от първите променливи, е теглото им. Обикновено за тренировки с круши или с лапа повечето опитни боксьори предпочитат по-малък и лек модел боксови ръкавици с тегло 12 унции. Ако сте по-тежки или искате да постигнете повече издръжливост в рамената, по-тежките боксови ръкавици от 16 унции, са може би по-добър вариант. Въпреки всичко повечето хора се чувстват достатъчно комфортно, тренирайки с боксови ръкавици от 12 унции, тъй като това тегло е достатъчно добре балансирано за начинаещи боксьори.

Когато станете по-опитни в бокса, най-вероятно ще имате колекция от боксови ръкавици, а много опитни боксьори използват както тежки, така и леки боксови ръкавици по време на тренировките си. Въпреки това, 12 унции е добро тегло за начинаещи.

Защо да изберете боксови ръкавици от 12 унции?

Боксови ръкавици 3
Боксови ръкавици - Купете от нас!

Може и да не ви се вярва в началото, но с времето ще разберете, че боксът е игра, в която се иска много мислене, затова с боксови ръкавици от 12 унции ще можете да изградите връзката ум-ръка. Боксови ръкавици с такава тежест по-добре симулират опит на ринг, където боксьорите обикновено използват боксови ръкавици от 10 унции. Затова използването на боксови ръкавици от 12 унции за вашето обучение, за разлика от боксови ръкавици от 16 унции, ще създаде условия, които повече приличат на състезателен спаринг.

Боксови ръкавици с тегло 16 унции - кога да ги използвате за тренировка?

През повечето време вашите ръкавици за спаринг ще са с тегло 16 унции. Спарингът е важна част от подготовката за битка, така че използването на боксови ръкавици от 16 унции може да направи спарингът ви по-ефективен. Поради тази причина може би е добра идея да добавите и чифт боксови ръкавици от 16 унции към вашата боксова екипировка.

Видове боксови ръкавици

Леки боксови ръкавици: закръглени срещу плоски върхове

Някои от по-новите модели боксови ръкавици предлагат възможност за плоска или заоблена предна част. Ако погледнете мястото, където се осъществява връзката на боксовите ръкавици с горната им част (предната част или в областта на кокалчетата), тя може да бъде заоблена или плоска.

Боксови ръкавици със заоблен връх обикновено предлагат малко повече комфорт и мекота при удар. При лек пропуск при удар, заоблените боксови ръкавици ще ви осигурят повече защита, например, когато осъществявате контакт с равна повърхност, заобленият връх ще ви осигури малко повече омекотяване на удара, ще имате протекция за ръцете и ако ударите извън центъра. За начинаещи боксьори, боксови ръкавици с кръгъл връх определено осигуряват по-добро ниво на комфорт и защита.

Боксови ръкавици за спаринг

Боксови ръкавици 4
Боксови ръкавици от SNC

Ако можете да си го позволите, висококачествените спаринг боксови ръкавици могат да ви осигурят защитата, от която се нуждаете както за нанасяне, така и за блокиране на ударите. Спаринг боксови ръкавици трябва да имат дълъг, солидно велкро закопчаване около китките, което ще ви позволи правилно да блокирате ударите, без да повредите китката. Дългото велкро закопчаване е една от основните характеристики, които трябва да следите при избора на спаринг боксови ръкавици. Друга важна характеристика при избора на боксови ръкавици за спаринг е това, че те трябва да са дебели и твърди. Това ще намали възможността от нараняване на спаринг партньора ви, а също така ще поеме част от силата на удара при блокиране. В тези моменти със сигурност ще оцените по-големите и по-плътни подплънки на вашите боксови ръкавици.

Тези боксови ръкавици имат единственият проблем, че те не са предназначени за работа с боксови круши, особено с тежки круши. Ако ги използвате на крушата, ще ги съсипете бързо и няма да ви бъдат полезни за вашите тренировки. Така че, ако решите да закупите такива боксови ръкавици, използвайте ги само за спаринг.

 

Боксови ръкавици в мексикански стил

Ако бюджетът ви не позволява да си закупите и чифт леки боксови ръкавици, и чифт боксови ръкавици за спаринг, може би най-доброто решение е чифт боксови ръкавици в мексикански стил, за предпочитане 14 унции. Много любители боксьори в Мексико и други части на света избират този вариант на бюджетни боксови ръкавици, които по същество са многофункционални - леки ръкавици за тренировка на круша, които са подходящи и за спаринг. Този тип боксови ръкавици имат добре балансиран дизайн, който е създаден, за да издържи дълго време.

Проблемът, който можете да имате с боксови ръкавиците в мексикански стил е, че спаринг партньорът ви може да не иска да използвате такива боксови ръкавици, тъй като обикновено те са по-твърди. Решението е, преди да се спрете на такива боксови ръкавици, да говорите със своите спаринг партньори, за да проверите дали те имат възражения срещу този тип боксови ръкавици.

 

И в заключение, при избор на боксови ръкавици, не забравяйте, че те са от решаващо значение за дългосрочния ви комфорт, както и за намаляване на вероятността от нараняване. Отделете време, опитайте различни модели и винаги използвайте боксовите ръкавици според тяхното предназначение. Така ще откриете вашите боксови ръкавици, с които ще можете да тренирате комфортно и безопасно години наред!

 

Какво да търсите при избор на боксови ръкавици?

Боксови ръкавици - тегло

Защо да изберете боксови ръкавици от 12 унции?

Видове боксови ръкавици

марки
Подреди по