Дехидротесостерон

Дехидротесостерон
31 юли 2018

Когато чуят тази дума, повечето мъже си представят плешиви глави или простата като пъпеш. Истината, както ще разберете, е малко по-различна. Дълго време се считаше и че той няма връзка с мускулния растеж, но както се оказа, и това схващане е остаряло и неточно. Както знаете, оснвоният андрогеn, отделян от тестисите, е тестостеронът. В по-голямата част от тялото, обaче - мозък, кожа, гениталии, активният андроген е дехидротестостеронът (ДХТ). С едно изключение - мускулите, които се различават от другите андрогенно зависещи тъкани в тялото. В тях обикновено няма или има малко от ензима 5-алфа редуктаза (5АР), с помощта на който се синтезира дехидротестостеронът, и съответно се образува малко или изобщо липсва ДХТ. Освен това всяко количество дехидротестостерон, което се образува или съществува в кръвта, пътувайки към мускулите, се дезактивира бързо от ензима 3-алфахидроксистероид редуктаза (3A-HSD) в по-слаб метаболит. Тъй като оказва по-силно влияние върху половите жлези (простата, семенните торбички) и предизвиква специфични полови промени (мъжки тип оплешивяване, хипертрофия на мастните жлези и възпаление - акне), ДХТ се определя като андрогенен метаболит на тестостерона. Той се синтезира от около 5% от тесостерона на мъжа с помощта на 5АП в простатата, тестисите, фоликулите на космите и надбъбречните жлези. Физиологичното му ниво при мъжа е 30-100 ng/dl. ДХТ има около 3 пъти по-голям афинитет към андрогенните рецептори, отколкото тестостеронът (ДХТ е 5 пъти по-андрогенен от него) 15-30 пъти по-голям афинитет от надбъбречните андрогени. Като анаболно действие естествено никой не отрича тестостерона -  ДХТ има 1/5 от стойността му. Основната роля на дехидротестостеронът е при оформянето на първичните полови белези на зародиша в утробата на майката и физическия му растеж. Ще е грешка обаче да смятате, че с това функцията му в тялото приключва. За разлика от другите андрогени като тестостерона ДХТ не се преработва от ароматазата в естрадиол. Той обаче участво в хипертрофията (растежа) на мускулите, може би дори засенчвайки ролята на тестостерона. В кръвта Ви ДХТ е в концентрация около 1/10 от тази на тестостерона и въпреки това се обвързва повече и по-силно с андрогенните рецептори, отколкото тестостеронът. Това предполага, че предизвиква мускулна хипертрофия на базата на ДНК (десоксирибонуклеинова киселина). Още по-силно, обаче, се обвързва с полово-обвързващия хормон глобулин, циркулиращ в кръвта, което забавя навлизането му в мускулните клетки. Т.е въпреки, че е ''по-неатрактивен'' за андрогенните рецептори, тестостеронът е по-приложим андроген заради по-високата си циркулация ( 10 пъти повече) и повечето свободен ( необвързан) тестостерон (2,25% в сравнение с 1,1% ДХТ).

Обратно на предположенията, че оплешивяването и проблемите с простата са по-чеси при по-възрастни мъже, с годините нивото на ДХТ спада. Този спад предполага, че ако ДХТ е ефикасен при всеки вид тъкан, той трябва да се образува в нея. Така става с простата и фоликулите на космите, което обяснява и ползата от инхибиторите на 5-алфа редуктазата при лечението на тези състояния. Косвено доказателство за това е фактът, че при велите инхибитори на 5АР или големи количества соев протеин има спад на силата и сексуалното желание. Приемът на соев протеин (особено този, богат на изофлавони) намалява концентрацията на ДХТ при мъже. При възрастни, обаче, ДХТ действа като основен андроген върху простата и луковиците на космите. За билдери, силови атлети и активно трениращи мъже ДХТ е необходим за максимално здраве. Директноп върху мускулите той има слаб анаболен ефект, но чрез централната нервна система играе важна роля за общото здраве, увеличава неврологичната продуктивност и покачва силата, повишава устойчивостта на психически и физически стрес, да не говорим за ефекта му върху сексуалната дейност и либидото. Като суплемент често се добавя в цикли за предпазаване от покачване на естрогена и за предсъстезателна твърдост. Оказва ли влияние покачването на ДХТ върху мъжа? Определено и то по два начина. Първият е отражението върху простатата. Повишеното ниво на ДХТ причинява хипертрофията и', която може да прерастне в злокачествена (рак на простатата). Друг познат страничен ефект от покачване нивото на ДХТ е мъжкият тип оплешивяване. Почти всеки, страдащ от него, има високо ниво на ДХТ. Тъй като няма работа в тялото Ви той се обвързва с фоликулите (корените) на космите и блокира достъпа на хранителни веществав тях, от които те се нуждаят, за да растат. Ако това се забележи в началото, процесът може да се спре и дори да се обърне - иначе загубата е невъзвратима. Високото ниво на ДХТ принципно се свързва с агресия и особено с агресивно сексуално поведение или желание, с негативната и избухлива реакция на критиките.

Важна функция на ДХТ в тялото, за която рядко се говори, е антагонизмът му към естрогена. Има поне 3 начина ДХТ да Ви предпази от него. Първо: директно задържа активността му в тъканите на тялото - например като антагонист  за естрогенните рецептори. Вторият начин: ДХТ и метаболитите му подтискат активността на ароматазния ензим и така блокират производството на естроген. И последно: ДХТ действа върху хипоталамуса/хипофизата, намалявайки производството на гонадотропини. Така намалява и суровият материал за производство на естроген - тестостеронът и андростенедионът (както вече разбрахте, ДХТ не ароматизира в естроген). Изследване на финландски учени доказа, че 125-250 мг дневно ДХТ под формата на гел през кожата за период от 6 месеца не дава значителни промени в настроението, няма странични ефекти и не изменя обема и тежестта на простатата. Той обаче има положителен ефект върху сексуалните функции. При изслeдване за ефекта на креатин върху ДХТ при ръгбисти се оказало, че 7-дневната фаза на зареждане, последване от 14-дневна поддържаща фаза, нивото на тестостерона не се променило.Това на ДХТ, обаче, след 7-те дена се покачило с 56% и е останало с 40% над базовото ниво след 14-дневната поддържаща фаза. Съотношението ДХТ / тестостерон се увеличило с 36% след 7-те дена зареждаща фаза и е останало с 22% повишено след поддържащата фаза.

Как да покачим нивото на ДХТ? Всички храни, покачващи тестостерона - яйца ( жълтъкът в тях покачва холестерола, от който се синтезира тестостерон), червено месо, чесън и др. покачват и ДХТ. Има и изкуствен начин, но той не е за препоръчване.

Дан Гуартни

Sport Nutrition Center

Не е нужно да сте заключени, за да се възползвате от тренировка в стил затвор! Тренирайте навсякъде и по всяко време безплатно, като използвате само тялото си. Ето десетте най-добри затворнически тренировки.

прочети още

Вероятно никое движение за тренировка с тежести не е било по-голяма част от тренировъчната рутина на всеки от клякането с щанга. Наричан е „Кралят на упражненията“ с добра причина. Ще ви бъде трудно да намерите по-продуктивно движение за цялото тяло за изграждане както на обща сила, така и на по-големи, по-мускулести крака от клека. Нека да разгледаме разликите между двата най-често срещани варианта на заден клек.

прочети още

10 от най-добрите упражнения за корем, които можете да правите навсякъде. Започнете да изграждате видима коремна преса: не се изисква фитнес зала!

прочети още

За пичовете тестостеронът е свещеният граал на хормоните - това е, което буквално ни прави мъже. Дава ни сила, самочувствие, потентност. Често наричан „мъжки полов хормон“, тестостеронът води до увеличаване на мускулната маса, костната плътност, окосмяването по тялото и променя тембъра на гласа ви, когато преминавате през пубертета. Тестостеронът също така регулира важни функции като полово влечение, мускулна и костна маса, мускулна сила, разпределение на мазнините и производство на червени кръвни клетки.

прочети още

Топ 4 тренировъчни сплита от Кристиан Тибодо. Кой е най-добрият тренировъчен сплит? Как да организирате тренировките?

прочети още

Протеин,креатин,глутамин,аминокиселини,БЦАА,л-карнитин,фет бърнър,азотен бустер,тестостерон,хормон,витамини,минерали,билкови екстракти,сексуални стимуланти.

прочети още

Това беше основната Heavy Duty тренировка, състояща се от четири до пет серии за мускулна група и разпределена в две тренировки.

прочети още

Фитнес добавки от SNC за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и отслабване, енергия, издръжливост, сексуални стимуланти.

прочети още

Тренировъчният сплит бутане-дърпане-крака е един от най-добрите методи за тренировка, подходящ както за покачване на мускулна маса, така и за отслабване.

прочети още

Креатинът е хранителна добавка за подобряване на представянето във фитнес залата. Не само че е най-ефективната, но е и най-проучваната добавка на пазара и това гарантира нейната безопасност.

прочети още

Ще ви покажем най-сексапилните Инстаграм фитнес модели, които ще ви накарат да идете в залата.

прочети още

Протеиновият шейк и кафето са две любими на мнозина фитнес-ентусиасти напитки и тяхната комбинация е невероятна.

прочети още

Запознайте се с Тами Хемброу - инстаграм звезда, модел и рекламно лице на хранителни добавки от Австралия.

прочети още

Запознайте се с красивата фитнес дама и шампионка в категория ''дупе''.

прочети още

Вики Джъстиз (Vicky Justiz) е фитнес модел, youtube звезда, вдъхновение за хиляди жени по света за здравословен начин на живот и употреба на хранителни добавки.

прочети още

Храни се като пещерен човек - палеолитна диета и фитнес.

прочети още

Яйцата, които се консумират по този начин, са с 45% по-ефективни при увеличаване на протеиновия синтез.

прочети още

Ако не можеш да се измъкнеш от улична схватка, трябва да можеш да се защитиш от нападателя. Треньорът по бокс Сам Колона и златният олимпийски медалист в средна категория Андре Уорд ти спасяват задника.

прочети още

Кардио сутрин на гладно - най-доброто време?

прочети още

Кое време за протеин е най-удачно - преди фитнес или след? Или и двете?

прочети още

Смяна на броя повторения при тренировка на бицепса може да внесе нов тренировъчен стимул и да доведе до бърз растеж.

прочети още

Арнолд Шварценегер - културист, филмова звезда, политик, филантроп, фитнес идол на поколения.

прочети още

Магнезият - необходима хранителна добавка за фитнеса.

прочети още

Знаете ли колко протеин ви трябва на ден от хранителни добавки и храна?

прочети още

Как да се храним за качване на чиста мускулна маса.

прочети още

Повечето фитнес манияци вече са премахнали соевия протеин от диетата си. Нуждаете ли се от още няколко причини, за да го направите? Ето Ви ги:

прочети още

Много културисти и фитнес-манияци обичат фъстъчено масло, други го мразят, но всички еднакво не могат без него.

прочети още

Роден през 1942 година, Дейв Дрейпър е от поколението на Арнолд Шварценегер и тренира с него, Франк Зейн, Майк Катц и Франко Колумбу. През 1965 год. е Мистър Америка във високата категория, през 1966-а е Мистър Юнивърс във високата категория и абсолютен шампионм през 1967-а е 4-ти на Мистър Олимпия, а през 1970-а е Мистър Свят във високата категория и абсолютен шампион. Участва в много филми, тв сериали, автор на книги, поддържа уебсайт още от 1999-а и е от хората, оказали влияние върху бодибилдинга още от началните му години.

прочети още

Когато трябва да свалите излишни килограми първото, което ви идва наум са тренировки и диета.

прочети още

Високият естроген създава много проблеми във всеки аспект на мъжкото здраве.

прочети още

Всички търсим вълшебното хапче или прахче, с което да удвоим или утроим топенето на мазнини и качаването на чиста мускулна маса.

прочети още

Тренирате здраво, но релефът Ви се изплъзва? Този шейк е точно за Вас тогава.

прочети още

Цикъл за чиста мускулна маса само за 9 седмици.

прочети още

Тестостеронът е анаболен хормон, който е жизнено-важен за всеки човек и от особено значение за фитнес-трениращите.

прочети още

Фитнесът изисква правилно планиране на всичко - хранене, почивка, хранителни добавки и тренировки.

прочети още

Интересна програма за гърди, предлагаща разнообразие, предизтощение, изпомпване след фитнеса или основна тренировка вкъщи и на открито.

прочети още

Много вкусен и лесен за направа десерт.

прочети още

Тренирам усилено и искам да постигна личен рекорд на упражненията лег, клек и мъртва тяга. Как трябва да се храня, за да бия старите си рекорди?

прочети още

Правилно планираната храна преди лягане поддържа анаболната среда в тялото през цялата нощ и засилва драстично възстановяването. Ако не оптимизирате този процес и не сте се възползвали досега от някои тънкости сте изпуснали възможността да ''растете докато спите'' и е време да посегнете към правилната храна и хранителни добавки за тази цел.

прочети още

Имунен стимулант, перфектен за фитнес подсилване, при отпадналост, лошо възстановяване или пролетна умора.

прочети още

Бисквитена торта за фитнес маниаци с протеин.

прочети още

Повечето от вас знаят, че наситените мазнини са лоши, но не всички са такива. Има и такива, от които се нуждаем и е добре да приемаме като хранителни добавки. Да, по-лесно се отлагат като мазнини - да не говорим за артериите, но това е по-скоро когато голяма част от храната е от въглехидрати. Когато въглехидратите са малко, за тях има място в диетата ви, тъй като калориите, които не получавате от въглехидрати, трябва да се попълнят. Принципно се препоръчват здравословните мазнини като зехтин, авокадо, ядки, фъстъчено масло и сьомга, но за една добра пържола винаги има място, а и в закуската на всеки билдер трябва да има поне едно яйце.

прочети още

През 1973 година е направен тренировъчен експеримент, толкова иновативен за времето си, че в резултатите му дълго не са искали да повярват много хора. Участници в него са били Артър Джоунс, прочут учен и създател на машините ''Nautilus'', и Кейси Виатор, най-младият ''Мистър Америка''. На основата на този опит, познат като Колорадският експеримент'', А. Джоунс създава своя високо-интензивен принцип на тренировка, а той в последствие заляга в основата на тренировъчната методика ''Heavy Duty''.

прочети още