Продукти

Дехидротесостерон

Дехидротесостерон
31 юли 2018

Когато чуят тази дума, повечето мъже си представят плешиви глави или простата като пъпеш. Истината, както ще разберете, е малко по-различна. Дълго време се считаше и че той няма връзка с мускулния растеж, но както се оказа, и това схващане е остаряло и неточно. Както знаете, оснвоният андрогеn, отделян от тестисите, е тестостеронът. В по-голямата част от тялото, обaче - мозък, кожа, гениталии, активният андроген е дехидротестостеронът (ДХТ). С едно изключение - мускулите, които се различават от другите андрогенно зависещи тъкани в тялото. В тях обикновено няма или има малко от ензима 5-алфа редуктаза (5АР), с помощта на който се синтезира дехидротестостеронът, и съответно се образува малко или изобщо липсва ДХТ. Освен това всяко количество дехидротестостерон, което се образува или съществува в кръвта, пътувайки към мускулите, се дезактивира бързо от ензима 3-алфахидроксистероид редуктаза (3A-HSD) в по-слаб метаболит. Тъй като оказва по-силно влияние върху половите жлези (простата, семенните торбички) и предизвиква специфични полови промени (мъжки тип оплешивяване, хипертрофия на мастните жлези и възпаление - акне), ДХТ се определя като андрогенен метаболит на тестостерона. Той се синтезира от около 5% от тесостерона на мъжа с помощта на 5АП в простатата, тестисите, фоликулите на космите и надбъбречните жлези. Физиологичното му ниво при мъжа е 30-100 ng/dl. ДХТ има около 3 пъти по-голям афинитет към андрогенните рецептори, отколкото тестостеронът (ДХТ е 5 пъти по-андрогенен от него) 15-30 пъти по-голям афинитет от надбъбречните андрогени. Като анаболно действие естествено никой не отрича тестостерона -  ДХТ има 1/5 от стойността му. Основната роля на дехидротестостеронът е при оформянето на първичните полови белези на зародиша в утробата на майката и физическия му растеж. Ще е грешка обаче да смятате, че с това функцията му в тялото приключва. За разлика от другите андрогени като тестостерона ДХТ не се преработва от ароматазата в естрадиол. Той обаче участво в хипертрофията (растежа) на мускулите, може би дори засенчвайки ролята на тестостерона. В кръвта Ви ДХТ е в концентрация около 1/10 от тази на тестостерона и въпреки това се обвързва повече и по-силно с андрогенните рецептори, отколкото тестостеронът. Това предполага, че предизвиква мускулна хипертрофия на базата на ДНК (десоксирибонуклеинова киселина). Още по-силно, обаче, се обвързва с полово-обвързващия хормон глобулин, циркулиращ в кръвта, което забавя навлизането му в мускулните клетки. Т.е въпреки, че е ''по-неатрактивен'' за андрогенните рецептори, тестостеронът е по-приложим андроген заради по-високата си циркулация ( 10 пъти повече) и повечето свободен ( необвързан) тестостерон (2,25% в сравнение с 1,1% ДХТ).

Обратно на предположенията, че оплешивяването и проблемите с простата са по-чеси при по-възрастни мъже, с годините нивото на ДХТ спада. Този спад предполага, че ако ДХТ е ефикасен при всеки вид тъкан, той трябва да се образува в нея. Така става с простата и фоликулите на космите, което обяснява и ползата от инхибиторите на 5-алфа редуктазата при лечението на тези състояния. Косвено доказателство за това е фактът, че при велите инхибитори на 5АР или големи количества соев протеин има спад на силата и сексуалното желание. Приемът на соев протеин (особено този, богат на изофлавони) намалява концентрацията на ДХТ при мъже. При възрастни, обаче, ДХТ действа като основен андроген върху простата и луковиците на космите. За билдери, силови атлети и активно трениращи мъже ДХТ е необходим за максимално здраве. Директноп върху мускулите той има слаб анаболен ефект, но чрез централната нервна система играе важна роля за общото здраве, увеличава неврологичната продуктивност и покачва силата, повишава устойчивостта на психически и физически стрес, да не говорим за ефекта му върху сексуалната дейност и либидото. Като суплемент често се добавя в цикли за предпазаване от покачване на естрогена и за предсъстезателна твърдост. Оказва ли влияние покачването на ДХТ върху мъжа? Определено и то по два начина. Първият е отражението върху простатата. Повишеното ниво на ДХТ причинява хипертрофията и', която може да прерастне в злокачествена (рак на простатата). Друг познат страничен ефект от покачване нивото на ДХТ е мъжкият тип оплешивяване. Почти всеки, страдащ от него, има високо ниво на ДХТ. Тъй като няма работа в тялото Ви той се обвързва с фоликулите (корените) на космите и блокира достъпа на хранителни веществав тях, от които те се нуждаят, за да растат. Ако това се забележи в началото, процесът може да се спре и дори да се обърне - иначе загубата е невъзвратима. Високото ниво на ДХТ принципно се свързва с агресия и особено с агресивно сексуално поведение или желание, с негативната и избухлива реакция на критиките.

Важна функция на ДХТ в тялото, за която рядко се говори, е антагонизмът му към естрогена. Има поне 3 начина ДХТ да Ви предпази от него. Първо: директно задържа активността му в тъканите на тялото - например като антагонист  за естрогенните рецептори. Вторият начин: ДХТ и метаболитите му подтискат активността на ароматазния ензим и така блокират производството на естроген. И последно: ДХТ действа върху хипоталамуса/хипофизата, намалявайки производството на гонадотропини. Така намалява и суровият материал за производство на естроген - тестостеронът и андростенедионът (както вече разбрахте, ДХТ не ароматизира в естроген). Изследване на финландски учени доказа, че 125-250 мг дневно ДХТ под формата на гел през кожата за период от 6 месеца не дава значителни промени в настроението, няма странични ефекти и не изменя обема и тежестта на простатата. Той обаче има положителен ефект върху сексуалните функции. При изслeдване за ефекта на креатин върху ДХТ при ръгбисти се оказало, че 7-дневната фаза на зареждане, последване от 14-дневна поддържаща фаза, нивото на тестостерона не се променило.Това на ДХТ, обаче, след 7-те дена се покачило с 56% и е останало с 40% над базовото ниво след 14-дневната поддържаща фаза. Съотношението ДХТ / тестостерон се увеличило с 36% след 7-те дена зареждаща фаза и е останало с 22% повишено след поддържащата фаза.

Как да покачим нивото на ДХТ? Всички храни, покачващи тестостерона - яйца ( жълтъкът в тях покачва холестерола, от който се синтезира тестостерон), червено месо, чесън и др. покачват и ДХТ. Има и изкуствен начин, но той не е за препоръчване.

Дан Гуартни

Sport Nutrition Center