Продукти

Хранителни добавки от Sport Nutrition Center / SNC

Хранителни добавки от Sport Nutrition Center / SNC
20 февруари 2021

Когато спортувате активно, първото и най-важно нещо е правилния план на тренировките. Но само това не е достатъчно, за да постигнете очакваните резултати, особено ако искате да бъдат видими в по-кратки срокове. Следването на здравословна, балансирана диета е може би дори по-важно, ако искате да постигнете реални, дългосрочни резултати. А спазването и допълването на здравословната диета с хранителни добавки може да бъде чудесен начин да останете мотивирани и да се радвате на тялото, за което мечтаете. В този текст ще ви предоставим малко повече информация за това какво са хранителни добавки, както и топ 5 хранителни добавки, които са важни за организма ви, когато спортувате активно.

Прочети повече

Хранителни добавки - какво представляват

Разлика между хранителни добавки и добавки в храните

Хранителни добавки 1
Хранителни добавки - Вземете от SNC!

Двата термина - добавки в храните и хранителни добавки са често използвани и въпреки че звучат доста подобно, те всъщност означават различни неща и често стават обърквания.

  • Добавките в храните не се използват самостоятелно, а винаги са съставна част от продуктите, без да бъдат тяхна характерна съставка, а по-скоро се използват с технологична цел, въпреки че могат да имат хранителна стойност.
  • От своя страна, с понятието хранителни добавки се използва за храни, които се използват за допълнение към нормалния хранителен режим.

Хранителни добавки - как изглеждат?

Хранителни добавки са източници на хранителни вещества, които се предлагат в концентриран вид, например витамини и минерали. Хранителни добавки могат да бъдат също и други вещества, които имат хранителен или физиологичен ефект. Хранителни добавки могат да бъдат намерени в течна или прахообразна форма, опаковани самостоятелно или разпределени на дози във вид на дражета, ампули, сашета, шишета с капкомер, капсули и други.

Контрол върху използването на хранителни добавки

Всяка държава има административен орган, който отговаря за оценката на безопасността на всички хранителни добавки и определя начина, по който хранителни добавки могат да бъдат използвани в производството на храна. В България Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е органът, който контролира стандартите за качеството при храни, хранителни добавки и напитки, ветеринарна медицина и хуманно отношение към животните, растителна защита и торове, фитосанитарен контрол, фуражи, граничен контрол. Всички хранителни добавки минават през техен одит и ако бъдат одобрени, БАБХ издава регламенти, които могат да включват видовете храни, в които тези хранителни добавки могат да се използват, максималните количества, в които трябва да се използват и как трябва да бъдат идентифицирани тези хранителни добавки на етикетите на храните. БАБХ поддържа база данни от хранителни добавки и други съставки.

Топ 5 хранителни добавки, когато се занимавате със спорт

 

Хранителни добавки: протеини

Хранителни добавки 2
Хранителни добавки - Вземете от нас!

Ако искате да изградите мускули, от всички хранителни добавки протеинът е може би най-важният. Според изследване на американската асоциация по храни и хранителни добавки, възрастните трябва да ядат 0,75 гр протеин на килограм телесно тегло. Ако обаче тренирате редовно, особено когато става дума за силови тренировки с тежести, трябва да увеличите количеството на белтъчини, които ядете, за да подпомогнете възстановяването и растежа на мускулите. Тук на помощ идват хранителни добавки.

Например, ако целта ви е да изградите мускули, трябва да се стремите да ядете около 1,4 г протеин на килограм телесно тегло - независимо дали само с нормално хранене или с хранителни добавки. Тъй като може да ви бъде наистина трудно да постигнете целите си за приемане на протеини само от храната, тук е ролята на използването на хранителни добавки - протеиновият прах може да бъде идеалното допълнение към вашата диета.

Ние продаваме широка гама от различни видове хранителни добавки - протеини, така че може да бъде трудно да изберете кой да използвате. Ако досега сте набавяли протеини само с храната, без хранителни добавки, попитайте нашите експерти - те ще ви консултират за правилните хранителни добавки, които ще ви помогнат да си набавите протеини. Някои от тези хранителни добавки се предлагат с възможност за избор от страхотни вкусове, така че да намерите идеалния за вас. Също така бихте могли да откриете хранителни добавки за вегани, както и млечни протеини на прах.

Хранителни добавки: креатин

Креатинът е една от най-изследваните хранителни добавки на пазара. Доказано е, че тези хранителни добавки помагат за увеличаване на размера на мускулите, както и че с помощта на такива хранителни добавки се повишава общата сила и нивата на енергия на организма. Креатините са идеални хранителни добавки за всеки, който изпълнява упражнения, включващи кратки интервали на активност, но с висока интензивност, като например вдигане на тежести или спринт.

Креатинът е от типа хранителни добавки, които са идеални за приемане преди или след тренировка и може лесно да бъде добавен към вашия протеинов шейк. Разбира се, този тип хранителни добавки може да бъде приеман и самостоятелно. За да постигнете ползите от креатина, е добре да приемате по 5 гр на ден, след натоварваща седмица от приема на 20 г на ден.

От хранителните добавки сред най-популярните е креатин монохидрат и представлява качествена форма на креатин. Когато става дума за креатин, колкото по-чист вид от този тип хранителни добавки намерите, толкова по-добре. Но имайте предвид, че тези хранителни добавки трябва да са изпробвани и тествани, за да ви гарантират оптимална ефективност. Имаме много форми на тези хранителни добавка - за да разберете коя е най-подходяща за вас, консултирайте се с нас или с треньора си.

Хранителни добавки: аминокиселини

Хранителни добавки 3
Хранителни добавки - Разгледайте!

Aминокиселините с разклонена верига (BCCA) са основните градивни елементи на мускулите. Тези хранителни добавки помагат на тялото да поддържа мускулна маса, като предотвратяват процеса, известен като катаболизъм. Той настъпва, когато тялото разгражда мускулатурата, която използва като енергия. Използването на аминокиселини е ви дава пълна свобода на действие - преди, по време или след тренировка или дори дори можете да пиете тези хранителни добавки през целия ден.

Хранителни добавки за преди тренировка

Независимо колко активно тренирате, винаги има дни, в които енергийните ви нива са ниски и не се чувствате желание за спорт. Това важи не само за начинаещите спортисти - такива моменти имат дори професионалните атлети.

Когато имате такъв период, можете да си помогнете с хранителни добавки. Хранителни добавки, предназначени за приемане преди тренировка могат да направят чудеса. Този тип хранителни добавки обикновено имат високо съдържание на кофеин, за да осигурят кратък прилив на енергия, идеален за тренировки с висока интензивност.

Хранителни добавки: казеин

Ако тренирате редовно с тежести, в определен момент ще започнете да разграждате мускулните влакна. Протеинът допринася за растежа и възстановяването на мускулите. Но, докато спите, изминават няколко часа, в които не ядете нищо. Това може да доведе до разрушаване на мускулите за дълъг период от време, тъй като тялото ви все още се нуждае от енергия за нормална телесна функция, дори когато спите.

По тази причина можете да използвате казеин, в допълнение към хранителни добавки с протеин. Тези хранителни добавки осигуряват на тялото ви бавно освобождаващ се източник на протеин, когато то изпитва глад. Вие решавате какъв тип хранителни добавки да изберете, за да набавите казеин в организма си - сред най-популярните са хранителни добавки с мицеларен казеин, съдържащ 27 г протеин на порция и по-малко от 1 г мазнини.

 

Само с хранителни добавки няма да постигнете целите си!

Използването на хранителни добавки ще подпомогне организма ви да работи ефективно по време на тренировка, както и да се възстанови след натоварване. Но недейте да разчитате само на хранителни добавки - уверете се тренировъчният ви план е добре балансиран и отговаря на физическата ви подготовка и индивидуалните ви нужди. Освен това, приемането на хранителни добавки трябва да става единствено и само като допълнение към здравословен и пълноценен хранителен режим.

Хранителни добавки - какво представляват

Топ 5 хранителни добавки, когато се занимавате със спорт

Само с хранителни добавки няма да постигнете целите си!