Хранителни добавки от Sport Nutrition Center / SNC

Хранителни добавки от Sport Nutrition Center / SNC
20 февруари 2021

Когато спортувате активно, първото и най-важно нещо е правилния план на тренировките. Но само това не е достатъчно, за да постигнете очакваните резултати, особено ако искате да бъдат видими в по-кратки срокове. Следването на здравословна, балансирана диета е може би дори по-важно, ако искате да постигнете реални, дългосрочни резултати. А спазването и допълването на здравословната диета с хранителни добавки може да бъде чудесен начин да останете мотивирани и да се радвате на тялото, за което мечтаете. В този текст ще ви предоставим малко повече информация за това какво са хранителни добавки, както и топ 5 хранителни добавки, които са важни за организма ви, когато спортувате активно.

Прочети повече

Хранителни добавки - какво представляват

Разлика между хранителни добавки и добавки в храните

Хранителни добавки 1
Хранителни добавки - Вземете от SNC!

Двата термина - добавки в храните и хранителни добавки са често използвани и въпреки че звучат доста подобно, те всъщност означават различни неща и често стават обърквания.

  • Добавките в храните не се използват самостоятелно, а винаги са съставна част от продуктите, без да бъдат тяхна характерна съставка, а по-скоро се използват с технологична цел, въпреки че могат да имат хранителна стойност.
  • От своя страна, с понятието хранителни добавки се използва за храни, които се използват за допълнение към нормалния хранителен режим.

Хранителни добавки - как изглеждат?

Хранителни добавки са източници на хранителни вещества, които се предлагат в концентриран вид, например витамини и минерали. Хранителни добавки могат да бъдат също и други вещества, които имат хранителен или физиологичен ефект. Хранителни добавки могат да бъдат намерени в течна или прахообразна форма, опаковани самостоятелно или разпределени на дози във вид на дражета, ампули, сашета, шишета с капкомер, капсули и други.

Контрол върху използването на хранителни добавки

Всяка държава има административен орган, който отговаря за оценката на безопасността на всички хранителни добавки и определя начина, по който хранителни добавки могат да бъдат използвани в производството на храна. В България Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е органът, който контролира стандартите за качеството при храни, хранителни добавки и напитки, ветеринарна медицина и хуманно отношение към животните, растителна защита и торове, фитосанитарен контрол, фуражи, граничен контрол. Всички хранителни добавки минават през техен одит и ако бъдат одобрени, БАБХ издава регламенти, които могат да включват видовете храни, в които тези хранителни добавки могат да се използват, максималните количества, в които трябва да се използват и как трябва да бъдат идентифицирани тези хранителни добавки на етикетите на храните. БАБХ поддържа база данни от хранителни добавки и други съставки.

Топ 5 хранителни добавки, когато се занимавате със спорт

 

Хранителни добавки: протеини

Хранителни добавки 2
Хранителни добавки - Вземете от нас!

Ако искате да изградите мускули, от всички хранителни добавки протеинът е може би най-важният. Според изследване на американската асоциация по храни и хранителни добавки, възрастните трябва да ядат 0,75 гр протеин на килограм телесно тегло. Ако обаче тренирате редовно, особено когато става дума за силови тренировки с тежести, трябва да увеличите количеството на белтъчини, които ядете, за да подпомогнете възстановяването и растежа на мускулите. Тук на помощ идват хранителни добавки.

Например, ако целта ви е да изградите мускули, трябва да се стремите да ядете около 1,4 г протеин на килограм телесно тегло - независимо дали само с нормално хранене или с хранителни добавки. Тъй като може да ви бъде наистина трудно да постигнете целите си за приемане на протеини само от храната, тук е ролята на използването на хранителни добавки - протеиновият прах може да бъде идеалното допълнение към вашата диета.

Ние продаваме широка гама от различни видове хранителни добавки - протеини, така че може да бъде трудно да изберете кой да използвате. Ако досега сте набавяли протеини само с храната, без хранителни добавки, попитайте нашите експерти - те ще ви консултират за правилните хранителни добавки, които ще ви помогнат да си набавите протеини. Някои от тези хранителни добавки се предлагат с възможност за избор от страхотни вкусове, така че да намерите идеалния за вас. Също така бихте могли да откриете хранителни добавки за вегани, както и млечни протеини на прах.

Хранителни добавки: креатин

Креатинът е една от най-изследваните хранителни добавки на пазара. Доказано е, че тези хранителни добавки помагат за увеличаване на размера на мускулите, както и че с помощта на такива хранителни добавки се повишава общата сила и нивата на енергия на организма. Креатините са идеални хранителни добавки за всеки, който изпълнява упражнения, включващи кратки интервали на активност, но с висока интензивност, като например вдигане на тежести или спринт.

Креатинът е от типа хранителни добавки, които са идеални за приемане преди или след тренировка и може лесно да бъде добавен към вашия протеинов шейк. Разбира се, този тип хранителни добавки може да бъде приеман и самостоятелно. За да постигнете ползите от креатина, е добре да приемате по 5 гр на ден, след натоварваща седмица от приема на 20 г на ден.

От хранителните добавки сред най-популярните е креатин монохидрат и представлява качествена форма на креатин. Когато става дума за креатин, колкото по-чист вид от този тип хранителни добавки намерите, толкова по-добре. Но имайте предвид, че тези хранителни добавки трябва да са изпробвани и тествани, за да ви гарантират оптимална ефективност. Имаме много форми на тези хранителни добавка - за да разберете коя е най-подходяща за вас, консултирайте се с нас или с треньора си.

Хранителни добавки: аминокиселини

Хранителни добавки 3
Хранителни добавки - Разгледайте!

Aминокиселините с разклонена верига (BCCA) са основните градивни елементи на мускулите. Тези хранителни добавки помагат на тялото да поддържа мускулна маса, като предотвратяват процеса, известен като катаболизъм. Той настъпва, когато тялото разгражда мускулатурата, която използва като енергия. Използването на аминокиселини е ви дава пълна свобода на действие - преди, по време или след тренировка или дори дори можете да пиете тези хранителни добавки през целия ден.

Хранителни добавки за преди тренировка

Независимо колко активно тренирате, винаги има дни, в които енергийните ви нива са ниски и не се чувствате желание за спорт. Това важи не само за начинаещите спортисти - такива моменти имат дори професионалните атлети.

Когато имате такъв период, можете да си помогнете с хранителни добавки. Хранителни добавки, предназначени за приемане преди тренировка могат да направят чудеса. Този тип хранителни добавки обикновено имат високо съдържание на кофеин, за да осигурят кратък прилив на енергия, идеален за тренировки с висока интензивност.

Хранителни добавки: казеин

Ако тренирате редовно с тежести, в определен момент ще започнете да разграждате мускулните влакна. Протеинът допринася за растежа и възстановяването на мускулите. Но, докато спите, изминават няколко часа, в които не ядете нищо. Това може да доведе до разрушаване на мускулите за дълъг период от време, тъй като тялото ви все още се нуждае от енергия за нормална телесна функция, дори когато спите.

По тази причина можете да използвате казеин, в допълнение към хранителни добавки с протеин. Тези хранителни добавки осигуряват на тялото ви бавно освобождаващ се източник на протеин, когато то изпитва глад. Вие решавате какъв тип хранителни добавки да изберете, за да набавите казеин в организма си - сред най-популярните са хранителни добавки с мицеларен казеин, съдържащ 27 г протеин на порция и по-малко от 1 г мазнини.

 

Само с хранителни добавки няма да постигнете целите си!

Използването на хранителни добавки ще подпомогне организма ви да работи ефективно по време на тренировка, както и да се възстанови след натоварване. Но недейте да разчитате само на хранителни добавки - уверете се тренировъчният ви план е добре балансиран и отговаря на физическата ви подготовка и индивидуалните ви нужди. Освен това, приемането на хранителни добавки трябва да става единствено и само като допълнение към здравословен и пълноценен хранителен режим.

Хранителни добавки - какво представляват

Топ 5 хранителни добавки, когато се занимавате със спорт

Само с хранителни добавки няма да постигнете целите си!

Не е нужно да сте заключени, за да се възползвате от тренировка в стил затвор! Тренирайте навсякъде и по всяко време безплатно, като използвате само тялото си. Ето десетте най-добри затворнически тренировки.

прочети още

Вероятно никое движение за тренировка с тежести не е било по-голяма част от тренировъчната рутина на всеки от клякането с щанга. Наричан е „Кралят на упражненията“ с добра причина. Ще ви бъде трудно да намерите по-продуктивно движение за цялото тяло за изграждане както на обща сила, така и на по-големи, по-мускулести крака от клека. Нека да разгледаме разликите между двата най-често срещани варианта на заден клек.

прочети още

10 от най-добрите упражнения за корем, които можете да правите навсякъде. Започнете да изграждате видима коремна преса: не се изисква фитнес зала!

прочети още

За пичовете тестостеронът е свещеният граал на хормоните - това е, което буквално ни прави мъже. Дава ни сила, самочувствие, потентност. Често наричан „мъжки полов хормон“, тестостеронът води до увеличаване на мускулната маса, костната плътност, окосмяването по тялото и променя тембъра на гласа ви, когато преминавате през пубертета. Тестостеронът също така регулира важни функции като полово влечение, мускулна и костна маса, мускулна сила, разпределение на мазнините и производство на червени кръвни клетки.

прочети още

Топ 4 тренировъчни сплита от Кристиан Тибодо. Кой е най-добрият тренировъчен сплит? Как да организирате тренировките?

прочети още

Това беше основната Heavy Duty тренировка, състояща се от четири до пет серии за мускулна група и разпределена в две тренировки.

прочети още

Фитнес добавки от SNC за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и отслабване, енергия, издръжливост, сексуални стимуланти.

прочети още

Тренировъчният сплит бутане-дърпане-крака е един от най-добрите методи за тренировка, подходящ както за покачване на мускулна маса, така и за отслабване.

прочети още

Креатинът е хранителна добавка за подобряване на представянето във фитнес залата. Не само че е най-ефективната, но е и най-проучваната добавка на пазара и това гарантира нейната безопасност.

прочети още

Ще ви покажем най-сексапилните Инстаграм фитнес модели, които ще ви накарат да идете в залата.

прочети още

Протеиновият шейк и кафето са две любими на мнозина фитнес-ентусиасти напитки и тяхната комбинация е невероятна.

прочети още

Запознайте се с Тами Хемброу - инстаграм звезда, модел и рекламно лице на хранителни добавки от Австралия.

прочети още

Запознайте се с красивата фитнес дама и шампионка в категория ''дупе''.

прочети още

Вики Джъстиз (Vicky Justiz) е фитнес модел, youtube звезда, вдъхновение за хиляди жени по света за здравословен начин на живот и употреба на хранителни добавки.

прочети още

Храни се като пещерен човек - палеолитна диета и фитнес.

прочети още

Яйцата, които се консумират по този начин, са с 45% по-ефективни при увеличаване на протеиновия синтез.

прочети още

Ако не можеш да се измъкнеш от улична схватка, трябва да можеш да се защитиш от нападателя. Треньорът по бокс Сам Колона и златният олимпийски медалист в средна категория Андре Уорд ти спасяват задника.

прочети още

Кардио сутрин на гладно - най-доброто време?

прочети още

Кое време за протеин е най-удачно - преди фитнес или след? Или и двете?

прочети още

Смяна на броя повторения при тренировка на бицепса може да внесе нов тренировъчен стимул и да доведе до бърз растеж.

прочети още

Арнолд Шварценегер - културист, филмова звезда, политик, филантроп, фитнес идол на поколения.

прочети още

Магнезият - необходима хранителна добавка за фитнеса.

прочети още

Знаете ли колко протеин ви трябва на ден от хранителни добавки и храна?

прочети още

Как да се храним за качване на чиста мускулна маса.

прочети още

Повечето фитнес манияци вече са премахнали соевия протеин от диетата си. Нуждаете ли се от още няколко причини, за да го направите? Ето Ви ги:

прочети още

Много културисти и фитнес-манияци обичат фъстъчено масло, други го мразят, но всички еднакво не могат без него.

прочети още

Роден през 1942 година, Дейв Дрейпър е от поколението на Арнолд Шварценегер и тренира с него, Франк Зейн, Майк Катц и Франко Колумбу. През 1965 год. е Мистър Америка във високата категория, през 1966-а е Мистър Юнивърс във високата категория и абсолютен шампионм през 1967-а е 4-ти на Мистър Олимпия, а през 1970-а е Мистър Свят във високата категория и абсолютен шампион. Участва в много филми, тв сериали, автор на книги, поддържа уебсайт още от 1999-а и е от хората, оказали влияние върху бодибилдинга още от началните му години.

прочети още

Когато трябва да свалите излишни килограми първото, което ви идва наум са тренировки и диета.

прочети още

Високият естроген създава много проблеми във всеки аспект на мъжкото здраве.

прочети още

Дехидротесостеронът.

прочети още

Всички търсим вълшебното хапче или прахче, с което да удвоим или утроим топенето на мазнини и качаването на чиста мускулна маса.

прочети още

Тренирате здраво, но релефът Ви се изплъзва? Този шейк е точно за Вас тогава.

прочети още

Цикъл за чиста мускулна маса само за 9 седмици.

прочети още

Тестостеронът е анаболен хормон, който е жизнено-важен за всеки човек и от особено значение за фитнес-трениращите.

прочети още

Фитнесът изисква правилно планиране на всичко - хранене, почивка, хранителни добавки и тренировки.

прочети още

Интересна програма за гърди, предлагаща разнообразие, предизтощение, изпомпване след фитнеса или основна тренировка вкъщи и на открито.

прочети още

Много вкусен и лесен за направа десерт.

прочети още

Тренирам усилено и искам да постигна личен рекорд на упражненията лег, клек и мъртва тяга. Как трябва да се храня, за да бия старите си рекорди?

прочети още

Правилно планираната храна преди лягане поддържа анаболната среда в тялото през цялата нощ и засилва драстично възстановяването. Ако не оптимизирате този процес и не сте се възползвали досега от някои тънкости сте изпуснали възможността да ''растете докато спите'' и е време да посегнете към правилната храна и хранителни добавки за тази цел.

прочети още

Имунен стимулант, перфектен за фитнес подсилване, при отпадналост, лошо възстановяване или пролетна умора.

прочети още

Бисквитена торта за фитнес маниаци с протеин.

прочети още

Повечето от вас знаят, че наситените мазнини са лоши, но не всички са такива. Има и такива, от които се нуждаем и е добре да приемаме като хранителни добавки. Да, по-лесно се отлагат като мазнини - да не говорим за артериите, но това е по-скоро когато голяма част от храната е от въглехидрати. Когато въглехидратите са малко, за тях има място в диетата ви, тъй като калориите, които не получавате от въглехидрати, трябва да се попълнят. Принципно се препоръчват здравословните мазнини като зехтин, авокадо, ядки, фъстъчено масло и сьомга, но за една добра пържола винаги има място, а и в закуската на всеки билдер трябва да има поне едно яйце.

прочети още

През 1973 година е направен тренировъчен експеримент, толкова иновативен за времето си, че в резултатите му дълго не са искали да повярват много хора. Участници в него са били Артър Джоунс, прочут учен и създател на машините ''Nautilus'', и Кейси Виатор, най-младият ''Мистър Америка''. На основата на този опит, познат като Колорадският експеримент'', А. Джоунс създава своя високо-интензивен принцип на тренировка, а той в последствие заляга в основата на тренировъчната методика ''Heavy Duty''.

прочети още