Магнезий

Магнезий
4 октомври 2018

Вече знаете колко важно е да има баланс на основни минерали като калций, натрий и калий в тялото Ви. Друг важен минерал, с който може да не сте запознати, е магнезият.

Получаването на достатъчно витамини и минерали, включително магнезий, е важно за голямо разнообразие от функции в организма, като минерализация на костите, ензимни реакции и нервна стимулация. За съжаление, много от нас имат твърдениски нива на магнезий.

Какви са симптомите на магнезиев дефицит?
Четиридесет и осем процента от хората в Съединените щати не приемат достатъчно магнезий, въпреки че много хранителни компании обогатяват преработените храни с този минерал. 

Помощ за съня.
Дефицитът на магнезий е свързан със запек, безсъние, главоболия и по-ниска костно-минерална плътност. Дългосрочните последици от някои от тези проблеми могат да доведат до сериозно заболяване. Затова е важно да знаете как този минерал работи и какво можете да направите, за да поддържате тялото си здраво.

Какви са ползите от магнезия?

Редовен стомах.
Първият признак за магнезиев дефицит е запекът. Допълването с магнезий може да ви помогне да се преборите с нередовния стомах.

По-добър сън.

Знаете, че сънът е важен за вашето здраве, но знаете ли, че вашият прием на витамини и минерали може да повлияе колко дълго и колко добре спите? Вземете например магнезий. Той се свързва със специален невротрансмитер, наречен GABA. Както се оказва, хранителен недостиг на магнезий може да причини липса на качествен сън, затруднено заспиване или и двете. И по-добрият сън означава по-добро възстановяване, което означава по-добър мускулен растеж.

Изследванията също така показват, че недостигът на магнезий може да доведе до поведенчески и психологически промени като тревожност, агресия и стрес, които също могат да бъдат лоши за съня Ви.

Клиничните проучвания предполагат, че магнезият може да Ви помогне да спите по-добре, но това ще изисква повече изследвания от различни типове хора, за да докажат това със сигурност.

По-добро електролитен баланс.

Калцият и магнезий играят важна роля в контролирането на мускулната активност. Магнезият помага при релаксация, докато калцийът помага при свиване. Небалансираните нива на калций и магнезий могат да доведат до мускулни крампи или спазми.

Калият и натрият също играят роля в мускулната контракция, поради което фитнес манияците и спортистите трябва да са наясно с електролити като калий и натрий, когато работят. Ако не получите достатъчно количество калий или натрий в диетата си, това може да повлияе на Вашите спортни резултати.

Добавянето на повече магнезий е важно за нивата на калий. Калият не може да пресече клетъчната мембрана сам - трябва да има магнезий, който да влезе в клетките Ви. Без магнезий тялото Ви не може да абсорбира и използва калий.

Ниските нива на магнезий могат да Ви изложат на риск от недостиг на калий, което може да доведе до слабост, спазми и умора. Увеличаването на магнезия в храната, чрез храна или хранителни добавки, може да предотврати електролитния дисбаланс и да подобри представянето Ви във фитнес залата.

Укрепете костите си

Калцият е основен минерал за изграждане на здрави кости и вече може да приемате калциева хранителна добавка или да ядете храни, богати на калций, колкото е възможно по-често.

В действителност, много други витамини и минерали, освен калций, също са отговорни за укрепването на костите. Витамин D е друг ключов хранителен елемент за изграждане на костите, а също и магнезий.

Магнезият и витамин D могат да увеличат приема и доставянето на калций, което е необходимо за изграждането на здрави кости и зъби. Ето защо магнезият и витамин D са толкова важни за здравето на костите: ако тялото Ви не може да използва калций, то не може да изгради силни кости!

Първоначалните опити при пациенти с фрактура с ниска костно-минерална плътност показват, че магнезиевата хранителна добавка може да подобри здравето на костите, без отрицателни странични ефекти. Тези проучвания са били проведени с много специфична група от хора, въпреки че са необходими допълнителни подобни проучвания. 

Колко магнезий трябва да вземете?

Препоръките за магнезиевите хранителни добавки варират от 310-420 милиграма на ден за възрастни мъже и жени. При някои проучвания са използвани до 500 милиграма на ден при пациенти в напреднала възраст с недостиг на магнезий.

Поглъщането и усвояването на магнезий са различни за всеки, поради което правилното дозиране варира в зависимост от човека. Ако имате по-ниски нива на магнезий или тежък дефицит, може да се наложи да вземете повече. Започнете с доза от 200 милиграма и бавно я увеличете, за да видите как тялото ви реагира. 

Магнезиевите добавки са безопасни ли са?

Магнезият е безопасен и ефективен, когато се използва правилно. Въпреки това, той може да взаимодейства с определени лекарства като антибиотици, мускулни релаксатори, лекарства за кръвно налягане и бисфосфонати.

Безопасно ли е?

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете прием на хранителни добавки, дори ако нямате известни медицински проблеми.

Какви са страничните ефекти на магнезиевите хранителни добавки?

Няма опасни странични ефекти. Неприятните, но леки странични ефекти могат да включват стомашно-чревна болка, стомашни спазми и диария. Ако някоя от тези реакции се случи, опитайте да приемете по-ниска доза.

Какви форми на магнезий са налични?

Магнезият има много форми. Може да се приема перорално или дори да се абсорбира локално през кожата. Има соли, които съдържат магнезиев сулфат и могат да се абсорбират през кожата, когато се разтварят в баня. 20-минутно накисване в магнезиева баня може да намали болезнеността на мускулите и да ви помогне да се отпуснете.

Хелатът на магнезий е много бионалична орална форма и е много подобен на магнезият в храните. Най-добре е да се повишат нивата на магнезий в кръвта, за да се поправи общият дефицит.

Магнезиевите добавки се предлагат под формата на хапчета или прах и могат да бъдат закупени онлайн или в много аптеки.

Кога трябва да приемате магнезий?

За да не се чувствате уморени или бавни, най-добре е да вземете магнезиевата хранителна добавка преди лягане, но да го приемате през деня също работи добре за повечето хора.

Как може да получите повече магнезий във Вашата диета?

Можете естествено да увеличите нивата на магнезий в кръвта, като ядете храни, които са богати на мего. Хранителните източници на магнезий се използват по-добре от организма от хранителните добавки. Те включват зеленчуци като зеле и спанак, черен боб и ядки и семена като тиквени семки и бадеми.

Магнезий във Вашата диета 

Добавете листна зелена салата към обяда си, фасул към любимото си ястие или просто задушете семена и бадеми за закуска.

Храненето с много различни храни, богати на магнезий, ще помогне да се повишат нивата му с течение на времето, като Ви поставят на път към по-добро общо здраве и благополучие, както и успехи във фитнес залата.

Магнезиевите добавки са безопасни и ефективни за повечето хора. Те са добра идея, ако не получавате достатъчно магнезий от храната. Приемането на магнезиева добавка може да Ви помогне да спите по-добре, да получите най-много успехи във фитнеса, да поддържате костите си здрави, да намали тревожността и депресията, да Ви помогне за редовен стомах.

Sport Nutrition Center

Не е нужно да сте заключени, за да се възползвате от тренировка в стил затвор! Тренирайте навсякъде и по всяко време безплатно, като използвате само тялото си. Ето десетте най-добри затворнически тренировки.

прочети още

Вероятно никое движение за тренировка с тежести не е било по-голяма част от тренировъчната рутина на всеки от клякането с щанга. Наричан е „Кралят на упражненията“ с добра причина. Ще ви бъде трудно да намерите по-продуктивно движение за цялото тяло за изграждане както на обща сила, така и на по-големи, по-мускулести крака от клека. Нека да разгледаме разликите между двата най-често срещани варианта на заден клек.

прочети още

10 от най-добрите упражнения за корем, които можете да правите навсякъде. Започнете да изграждате видима коремна преса: не се изисква фитнес зала!

прочети още

За пичовете тестостеронът е свещеният граал на хормоните - това е, което буквално ни прави мъже. Дава ни сила, самочувствие, потентност. Често наричан „мъжки полов хормон“, тестостеронът води до увеличаване на мускулната маса, костната плътност, окосмяването по тялото и променя тембъра на гласа ви, когато преминавате през пубертета. Тестостеронът също така регулира важни функции като полово влечение, мускулна и костна маса, мускулна сила, разпределение на мазнините и производство на червени кръвни клетки.

прочети още

Топ 4 тренировъчни сплита от Кристиан Тибодо. Кой е най-добрият тренировъчен сплит? Как да организирате тренировките?

прочети още

Протеин,креатин,глутамин,аминокиселини,БЦАА,л-карнитин,фет бърнър,азотен бустер,тестостерон,хормон,витамини,минерали,билкови екстракти,сексуални стимуланти.

прочети още

Това беше основната Heavy Duty тренировка, състояща се от четири до пет серии за мускулна група и разпределена в две тренировки.

прочети още

Фитнес добавки от SNC за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и отслабване, енергия, издръжливост, сексуални стимуланти.

прочети още

Тренировъчният сплит бутане-дърпане-крака е един от най-добрите методи за тренировка, подходящ както за покачване на мускулна маса, така и за отслабване.

прочети още

Креатинът е хранителна добавка за подобряване на представянето във фитнес залата. Не само че е най-ефективната, но е и най-проучваната добавка на пазара и това гарантира нейната безопасност.

прочети още

Ще ви покажем най-сексапилните Инстаграм фитнес модели, които ще ви накарат да идете в залата.

прочети още

Протеиновият шейк и кафето са две любими на мнозина фитнес-ентусиасти напитки и тяхната комбинация е невероятна.

прочети още

Запознайте се с Тами Хемброу - инстаграм звезда, модел и рекламно лице на хранителни добавки от Австралия.

прочети още

Запознайте се с красивата фитнес дама и шампионка в категория ''дупе''.

прочети още

Вики Джъстиз (Vicky Justiz) е фитнес модел, youtube звезда, вдъхновение за хиляди жени по света за здравословен начин на живот и употреба на хранителни добавки.

прочети още

Храни се като пещерен човек - палеолитна диета и фитнес.

прочети още

Яйцата, които се консумират по този начин, са с 45% по-ефективни при увеличаване на протеиновия синтез.

прочети още

Ако не можеш да се измъкнеш от улична схватка, трябва да можеш да се защитиш от нападателя. Треньорът по бокс Сам Колона и златният олимпийски медалист в средна категория Андре Уорд ти спасяват задника.

прочети още

Кардио сутрин на гладно - най-доброто време?

прочети още

Кое време за протеин е най-удачно - преди фитнес или след? Или и двете?

прочети още

Смяна на броя повторения при тренировка на бицепса може да внесе нов тренировъчен стимул и да доведе до бърз растеж.

прочети още

Арнолд Шварценегер - културист, филмова звезда, политик, филантроп, фитнес идол на поколения.

прочети още

Знаете ли колко протеин ви трябва на ден от хранителни добавки и храна?

прочети още

Как да се храним за качване на чиста мускулна маса.

прочети още

Повечето фитнес манияци вече са премахнали соевия протеин от диетата си. Нуждаете ли се от още няколко причини, за да го направите? Ето Ви ги:

прочети още

Много културисти и фитнес-манияци обичат фъстъчено масло, други го мразят, но всички еднакво не могат без него.

прочети още

Роден през 1942 година, Дейв Дрейпър е от поколението на Арнолд Шварценегер и тренира с него, Франк Зейн, Майк Катц и Франко Колумбу. През 1965 год. е Мистър Америка във високата категория, през 1966-а е Мистър Юнивърс във високата категория и абсолютен шампионм през 1967-а е 4-ти на Мистър Олимпия, а през 1970-а е Мистър Свят във високата категория и абсолютен шампион. Участва в много филми, тв сериали, автор на книги, поддържа уебсайт още от 1999-а и е от хората, оказали влияние върху бодибилдинга още от началните му години.

прочети още

Когато трябва да свалите излишни килограми първото, което ви идва наум са тренировки и диета.

прочети още

Високият естроген създава много проблеми във всеки аспект на мъжкото здраве.

прочети още

Дехидротесостеронът.

прочети още

Всички търсим вълшебното хапче или прахче, с което да удвоим или утроим топенето на мазнини и качаването на чиста мускулна маса.

прочети още

Тренирате здраво, но релефът Ви се изплъзва? Този шейк е точно за Вас тогава.

прочети още

Цикъл за чиста мускулна маса само за 9 седмици.

прочети още

Тестостеронът е анаболен хормон, който е жизнено-важен за всеки човек и от особено значение за фитнес-трениращите.

прочети още

Фитнесът изисква правилно планиране на всичко - хранене, почивка, хранителни добавки и тренировки.

прочети още

Интересна програма за гърди, предлагаща разнообразие, предизтощение, изпомпване след фитнеса или основна тренировка вкъщи и на открито.

прочети още

Много вкусен и лесен за направа десерт.

прочети още

Тренирам усилено и искам да постигна личен рекорд на упражненията лег, клек и мъртва тяга. Как трябва да се храня, за да бия старите си рекорди?

прочети още

Правилно планираната храна преди лягане поддържа анаболната среда в тялото през цялата нощ и засилва драстично възстановяването. Ако не оптимизирате този процес и не сте се възползвали досега от някои тънкости сте изпуснали възможността да ''растете докато спите'' и е време да посегнете към правилната храна и хранителни добавки за тази цел.

прочети още

Имунен стимулант, перфектен за фитнес подсилване, при отпадналост, лошо възстановяване или пролетна умора.

прочети още

Бисквитена торта за фитнес маниаци с протеин.

прочети още

Повечето от вас знаят, че наситените мазнини са лоши, но не всички са такива. Има и такива, от които се нуждаем и е добре да приемаме като хранителни добавки. Да, по-лесно се отлагат като мазнини - да не говорим за артериите, но това е по-скоро когато голяма част от храната е от въглехидрати. Когато въглехидратите са малко, за тях има място в диетата ви, тъй като калориите, които не получавате от въглехидрати, трябва да се попълнят. Принципно се препоръчват здравословните мазнини като зехтин, авокадо, ядки, фъстъчено масло и сьомга, но за една добра пържола винаги има място, а и в закуската на всеки билдер трябва да има поне едно яйце.

прочети още

През 1973 година е направен тренировъчен експеримент, толкова иновативен за времето си, че в резултатите му дълго не са искали да повярват много хора. Участници в него са били Артър Джоунс, прочут учен и създател на машините ''Nautilus'', и Кейси Виатор, най-младият ''Мистър Америка''. На основата на този опит, познат като Колорадският експеримент'', А. Джоунс създава своя високо-интензивен принцип на тренировка, а той в последствие заляга в основата на тренировъчната методика ''Heavy Duty''.

прочети още