Продукти

Още 6 причини да избягвате соята

Още 6 причини да избягвате соята
28 септември 2018

Докато все още нямаме никакви убедителни доказателства за естрогенните ефекти на соята при мъжете, има много други изследвания, които биха могли да Ви накарат да преосмислите приема на соя:

Силачите и бодибилдърите може да искат да избягват соята, или по-специално изолатите от соеви протеини. Проучване установило, че соевият протеин може действително да увеличи разграждането на протеините в скелетните мускули. Изследователите хранят с изолат от казеин и соев протеин прасета в продължение на 15 седмици и заключават следното:

"Тези данни показват, че по-лошото качество на протеина от соево хранене индуцира хормонално-медиирана регулация на разграждането на мускулните протеини за рекрутиране на циркулаторни аминокиселини в пост-абсорбиращо състояние".

35-годишно хавайско проучване на 8 900 японски мъже и 500 от техните съпруги свързва консумацията на соя (особено тофу) със застаряването на мозъка, свиването и развитието на болестта на Алцхаймер.
Неферментираната соя (тофу, соево мляко, сладолед, кисело мляко, соев протеинов изолат) съдържа големи количества фитинова киселина, която блокира абсорбцията на минерали като калций, магнезий, желязо и цинк.
Соята е известна като goitrogen, което означава, че тя потиска функцията на щитовидната жлеза, както и абсорбирането на йод (което е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза).
Повечето небиологични соеви протеинови изолати се произвеждат чрез процес, наречен "екстракция с хексан". Хексанът, силно запалимо съединение, също е невротоксичен.
Изследванията показват, че кърмачките, които са хранени със соя, имат нива на естроген 17 000 пъти по-високи от тези, които се хранят с човешко или краве мляко. Това е тревожно, защото този огромен дисбаланс на хормоните може да има дългосрочни отрицателни ефекти върху поведението, химията на мозъка и физическото развитие, а здравните министри на Обединеното кралство и Нова Зеландия вече са посъветвали родителите да не използват соева формула.

Затова се насочете към други форми на протеин на прах.

SNC