Основи на сплит - тренировките

Основи на сплит - тренировките
25 юли 2018

Вземете пример от Про-състезателите - сплит разделянето е начинът. Тренировката на цяло тяло, ако е проведена правилно и с достатъчно интезнивност, може да Ви даде невероятни резултати, но сплитът дава начин да извлечете повече с по-малко работа в залата и съответно повече време за възстановяване и растеж. Ако тренирате всички мускулни групи в една тренировка може да Ви отнеме 2 часа. А всички знаем, че при такава тренировка ще се отдели доста кортизол и в общи линии нещата отиват към безсмилени мъчения. Това е предимството на сплит-тренирането или разделните тренировки - по-висока интензивност, повече фокус и концентрация, повече сила и не напоследно място по-малък шанс за претрениране. Освен това при 45 минути до 1 час тренировка на ден Ви остава доста време и за други важни неща, все пак фитнесът е част от живота, не самият живот. Ще Ви дадем някои съвети и насоки как бихте могли да организирате своята сплит тренировка.

1 Насочете вниманието си към слабите мускулни групи.

В зависимост от генетиката и структурата Ви може да сте надарени със страхотни квадрицепси, но слаби гърди. Има логика в такъв случай да започвате седмицата с тренировка за гърди, след почивния ден и да завършите седмицата с най-силната си група, в примера - краката. По този начин давате приоритет на слабите си мускулни групи. Така ще внесете баланс във физиката и развитието си.

2 От голяма към малка мускулна група

Най-големите мускулни групи в човешкото тяло са краката, гърба и гърдите. Когато тренирате разделно тези три групи трябва да са в отделни тренировки заедно с малките мускулни групи (разбира се има изключения и групирания на тези тренировки, но затова повече в друга статия). Малките мускули помагат индиректно при тренирането на големите, като например трицепсите при вдигането от лег, военната преса и раменните изтлсквания, бицепсите при набирането и издърпването на скрипец, коремът при стабилизиране и т.н. Ако изморите малките групи преди големите забравяте за тежко трениране на гърба, гърдите и краката. Например при тренировка на гърба с бицепсите никога не тренирайте тях първи. 

3 Достатъчно почивка.

Почивката е толкова важна колкото тренировките. Не правете грешката да си мислите, че можете да трениате по 2 часа всеки ден при 6 часа сън. Повечето фитнес манияци и професионални бодибилдери спят по 8-10 часа. И Вие би трябвало да го правите. По принцип ако Ви буди аларма, а не се будите сами по график, има голям шанс да не спите достатъчно. Запомнете - анаболният хормон на растежа се отделя по време на фазата на дълбок сън. Още една причина да си лягате рано и да пропуснете безсмилените вечерни предавания, които само Ви промиват мозъците.

4 Висока интензивност.

Без значение от целта Ви интезивността винаги трябва да е висока. Целият смисъл от тренирането е да нанесете мускулни повреди, за да може при възстановяването им да станат по-големи и силни. Ако тренирате за сила правете нисък броой повторения (6-8 в серия). Ако имате друга цел и правите повече борй повторения отново интезнзивността трябва да е висока, съобразена с повторенията.

Основни сплит разделения.

Сплит тренировките са много разнообразни. Най-стари са ''бутащи-дърпащи'' или ''горна-долна част''. В първия вариант разделяте тренировките си на бутащи и дърпащи мускулни групи. В първия случай в едната тренировка правите гърди, рамене, трицепси, квадрицепси, прасци, в другата тренировка - гръб, бицепси, задно бедро. Коремът може да го сложите където Ви е удобно, но обикновено това е при дърпащата тренировка, заради по-малкото обем.

Примерно разделение:

Понеделник - гръб, бицепси, задно бедро, корем.

Вторник - гърди, рамене, трицепси, квадрицепси.

Сряда - почивка.

Четвъртък - гръб, бицепси, здно бедро, корем.

Петък - гърди, рамене, трицепси, квадрицепси.

Събота - почивка.

Неделя - повика.

Във вторият случай нещата са още по-прости. В едната тренирока тренирате мускулите от горната част на тялото, във втората - краката. Коремът обикновено се слага при тренировката на долните крайници, отново заради по-малкото упражнения. Има още много варианти за сплит трениране, но на тях ще спрем по-подробно в други статии.

Примерна тренировка:

Понеделник - квадрицепси, задно бедро, прасци, корем.

Вторник - гърди, гръб, рамене, трицепси, бицепси.

Сряда - почивка.

Четвъртък - Квадрицепси, задно бедро, прасци, корем.

Петък - гърди, гръб, рамене, трицепси, бицепси.

Събота - почивка.

Неделя - почика.

Който и от двата метода да изберете се придържайте към него поне 8 седмици и тогава според резултатите си направете извод кой работи по-добре за Вас. Можете и да се възползвате от хранителни добавки като протеин, креатин, глутамин, витамини и минерали, за да сте сигурни, че системата Ви работи на пъпни обороти.

Sport Nutrition Center

Не е нужно да сте заключени, за да се възползвате от тренировка в стил затвор! Тренирайте навсякъде и по всяко време безплатно, като използвате само тялото си. Ето десетте най-добри затворнически тренировки.

прочети още

Вероятно никое движение за тренировка с тежести не е било по-голяма част от тренировъчната рутина на всеки от клякането с щанга. Наричан е „Кралят на упражненията“ с добра причина. Ще ви бъде трудно да намерите по-продуктивно движение за цялото тяло за изграждане както на обща сила, така и на по-големи, по-мускулести крака от клека. Нека да разгледаме разликите между двата най-често срещани варианта на заден клек.

прочети още

10 от най-добрите упражнения за корем, които можете да правите навсякъде. Започнете да изграждате видима коремна преса: не се изисква фитнес зала!

прочети още

За пичовете тестостеронът е свещеният граал на хормоните - това е, което буквално ни прави мъже. Дава ни сила, самочувствие, потентност. Често наричан „мъжки полов хормон“, тестостеронът води до увеличаване на мускулната маса, костната плътност, окосмяването по тялото и променя тембъра на гласа ви, когато преминавате през пубертета. Тестостеронът също така регулира важни функции като полово влечение, мускулна и костна маса, мускулна сила, разпределение на мазнините и производство на червени кръвни клетки.

прочети още

Топ 4 тренировъчни сплита от Кристиан Тибодо. Кой е най-добрият тренировъчен сплит? Как да организирате тренировките?

прочети още

Протеин,креатин,глутамин,аминокиселини,БЦАА,л-карнитин,фет бърнър,азотен бустер,тестостерон,хормон,витамини,минерали,билкови екстракти,сексуални стимуланти.

прочети още

Това беше основната Heavy Duty тренировка, състояща се от четири до пет серии за мускулна група и разпределена в две тренировки.

прочети още

Фитнес добавки от SNC за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и отслабване, енергия, издръжливост, сексуални стимуланти.

прочети още

Тренировъчният сплит бутане-дърпане-крака е един от най-добрите методи за тренировка, подходящ както за покачване на мускулна маса, така и за отслабване.

прочети още

Креатинът е хранителна добавка за подобряване на представянето във фитнес залата. Не само че е най-ефективната, но е и най-проучваната добавка на пазара и това гарантира нейната безопасност.

прочети още

Ще ви покажем най-сексапилните Инстаграм фитнес модели, които ще ви накарат да идете в залата.

прочети още

Протеиновият шейк и кафето са две любими на мнозина фитнес-ентусиасти напитки и тяхната комбинация е невероятна.

прочети още

Запознайте се с Тами Хемброу - инстаграм звезда, модел и рекламно лице на хранителни добавки от Австралия.

прочети още

Запознайте се с красивата фитнес дама и шампионка в категория ''дупе''.

прочети още

Вики Джъстиз (Vicky Justiz) е фитнес модел, youtube звезда, вдъхновение за хиляди жени по света за здравословен начин на живот и употреба на хранителни добавки.

прочети още

Храни се като пещерен човек - палеолитна диета и фитнес.

прочети още

Яйцата, които се консумират по този начин, са с 45% по-ефективни при увеличаване на протеиновия синтез.

прочети още

Ако не можеш да се измъкнеш от улична схватка, трябва да можеш да се защитиш от нападателя. Треньорът по бокс Сам Колона и златният олимпийски медалист в средна категория Андре Уорд ти спасяват задника.

прочети още

Кардио сутрин на гладно - най-доброто време?

прочети още

Кое време за протеин е най-удачно - преди фитнес или след? Или и двете?

прочети още

Смяна на броя повторения при тренировка на бицепса може да внесе нов тренировъчен стимул и да доведе до бърз растеж.

прочети още

Арнолд Шварценегер - културист, филмова звезда, политик, филантроп, фитнес идол на поколения.

прочети още

Магнезият - необходима хранителна добавка за фитнеса.

прочети още

Знаете ли колко протеин ви трябва на ден от хранителни добавки и храна?

прочети още

Как да се храним за качване на чиста мускулна маса.

прочети още

Повечето фитнес манияци вече са премахнали соевия протеин от диетата си. Нуждаете ли се от още няколко причини, за да го направите? Ето Ви ги:

прочети още

Много културисти и фитнес-манияци обичат фъстъчено масло, други го мразят, но всички еднакво не могат без него.

прочети още

Роден през 1942 година, Дейв Дрейпър е от поколението на Арнолд Шварценегер и тренира с него, Франк Зейн, Майк Катц и Франко Колумбу. През 1965 год. е Мистър Америка във високата категория, през 1966-а е Мистър Юнивърс във високата категория и абсолютен шампионм през 1967-а е 4-ти на Мистър Олимпия, а през 1970-а е Мистър Свят във високата категория и абсолютен шампион. Участва в много филми, тв сериали, автор на книги, поддържа уебсайт още от 1999-а и е от хората, оказали влияние върху бодибилдинга още от началните му години.

прочети още

Когато трябва да свалите излишни килограми първото, което ви идва наум са тренировки и диета.

прочети още

Високият естроген създава много проблеми във всеки аспект на мъжкото здраве.

прочети още

Дехидротесостеронът.

прочети още

Всички търсим вълшебното хапче или прахче, с което да удвоим или утроим топенето на мазнини и качаването на чиста мускулна маса.

прочети още

Тренирате здраво, но релефът Ви се изплъзва? Този шейк е точно за Вас тогава.

прочети още

Цикъл за чиста мускулна маса само за 9 седмици.

прочети още

Тестостеронът е анаболен хормон, който е жизнено-важен за всеки човек и от особено значение за фитнес-трениращите.

прочети още

Интересна програма за гърди, предлагаща разнообразие, предизтощение, изпомпване след фитнеса или основна тренировка вкъщи и на открито.

прочети още

Много вкусен и лесен за направа десерт.

прочети още

Тренирам усилено и искам да постигна личен рекорд на упражненията лег, клек и мъртва тяга. Как трябва да се храня, за да бия старите си рекорди?

прочети още

Правилно планираната храна преди лягане поддържа анаболната среда в тялото през цялата нощ и засилва драстично възстановяването. Ако не оптимизирате този процес и не сте се възползвали досега от някои тънкости сте изпуснали възможността да ''растете докато спите'' и е време да посегнете към правилната храна и хранителни добавки за тази цел.

прочети още

Имунен стимулант, перфектен за фитнес подсилване, при отпадналост, лошо възстановяване или пролетна умора.

прочети още

Бисквитена торта за фитнес маниаци с протеин.

прочети още

Повечето от вас знаят, че наситените мазнини са лоши, но не всички са такива. Има и такива, от които се нуждаем и е добре да приемаме като хранителни добавки. Да, по-лесно се отлагат като мазнини - да не говорим за артериите, но това е по-скоро когато голяма част от храната е от въглехидрати. Когато въглехидратите са малко, за тях има място в диетата ви, тъй като калориите, които не получавате от въглехидрати, трябва да се попълнят. Принципно се препоръчват здравословните мазнини като зехтин, авокадо, ядки, фъстъчено масло и сьомга, но за една добра пържола винаги има място, а и в закуската на всеки билдер трябва да има поне едно яйце.

прочети още

През 1973 година е направен тренировъчен експеримент, толкова иновативен за времето си, че в резултатите му дълго не са искали да повярват много хора. Участници в него са били Артър Джоунс, прочут учен и създател на машините ''Nautilus'', и Кейси Виатор, най-младият ''Мистър Америка''. На основата на този опит, познат като Колорадският експеримент'', А. Джоунс създава своя високо-интензивен принцип на тренировка, а той в последствие заляга в основата на тренировъчната методика ''Heavy Duty''.

прочети още