Протеините са основните градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Пълноценното функциониране на човешкото тяло изисква консумация на определено количество аминокиселини всеки ден. Тях то си набавя като смила белтъците в храната и усвоява аминокиселините, от които са изградени протеините. Те възстановяват и свръхвъзстановяват разрушената в резултат на тренировки мускулна тъкан. Изсиква се прием на достатъчно количество протеин всеки ден за да бъде човек здрав и да функционира правилно. При спорт тези нужди се увеличават и понякога става трудно набавянето на белтък само от храната и тук на помощ идват протеиновите добавки. Изключително подходящо да е се приемат сутрин след ставане и до един час след тренировка, в т. нар. ''анаболен прозорец'', тъй като тогава се усвояват по-бързо от твърдата храна и осигуряват пълноценно възстановяване. Могат да се използват и като заместител на хранене, както и в периоди за изгаряне на мазнини.
Протеините са важни за постигане на желаните фитнес резултати, независимо дали те включват повече мускули, или само тонизирането им. Правилното приемане на протеините е дори още по-важно от самото им присъствие в менюто ви, особено когато сте начинаещи и тепърва се сблъсквате с хранителните добавки и как да ги използвате. По тази причина, по-долу поместваме кратко ръководство, фокусирано върху протеините на прах, които се считат за най-добрите за увеличаване на мускулната маса.
Използването на протеини има много ползи за вашия организъм, когато тренирате активно. Протеините спомагат за създаването на мускули, както и играят важна роля за тяхното възстановяване и заздравяването след по-тежки натоварвания. Но, за да възстановите бързо мускулите си след тренировка и да избегнете тяхното претоварване и евентуални травми, трябва да консумирате правилното количество протеини.
Протеините на прах могат да бъдат консумирани по всяко време в продължение на целия ден, както и само преди или след тренировка. Протеините са универсална добавка, която можете да приемате не само самостоятелно под формата шейк, например, но и да я включите към съставка при приготвянето на храни като пюрета, палачинки или дори торта с протеини.
На пазара можете да намерите голямо разнообразие от протеини. Изборът зависи от вашите фитнес цели, както и от начина ви на живот и личните ви предпочитания.
За ваше улеснение и по-лесно ориентиране, по-долу изброяваме най-често използваните протеини, с допълнителна информация какви са техните предимства и как да ги приемате:
Суроватката е естествен страничен продукт на млякото по време на производството на сирене, произведено от краве мляко. При обработката на този тип протеини се отстраняват водата, мазнините и други вещества.
Суроватъчните протеини се предлагат под формата на прах. По тази причина можете да си направите шейк или пюре от протеини. Суроватъчните протеини са наистина универсални, което ви позволява да проявите креативност в начина на приемане на протеините си - можете да го добавите към тестени топки и мъфини или дори да приготвите протеинови палачинки.
Преди приемането на суроватъчни протеини, трябва да сте наясно с необходимото ви количество - то зависи от вашите цели, както и от здравословното ви състояние. Затова, преди да приемете суроватъчни протеини, разгледайте листовката на хранителната добавка и/или се консултирайте със здравен специалист.
Казеинът е доминиращ сред протеините, който се съдържат в млякото. Приблизително 80% от кравето мляко е казеин, а останалите 20% са суроватъчни протеини.
В сравнение с суроватката, казеин протеините са бавно усвояеми протеини. Това означава, че имат малък ефект върху синтеза на протеини. Казеиновите протеини образуват слой в стомаха, което води до постоянен поток от аминокиселини към кръвния поток с течение на времето. Суроватъчните протеини изпълняват тази функция за 40 минути, докато на казеин протеините им отнема до 7 часа.
Казеин протеините се приемат обикновено преди лягане, тъй като се нуждаете от 8 часа сън, за да подпомогнете възстановяването на мускулите. Може да приемате казеин протеините под формата на шейкове.
Соевите протеини на прах се извличат от соята и са чудесен заместител на животинските протеини. Соевите протеини са подходящи за хора, които са вегетарианци или вегани, имат алергии или непоносимост към лактоза или други продукти.
Приемането на соевите протеини е както при останалите стандартни протеини - след тренировка. Възможностите за начина, по който да ги приемате, са безкрайни по отношение. Най-често срещаните форми са смути и шейкове със соеви протеини.
Яйчнените протеини са направени изцяло от яйчен белтък. Той не съдържа мазнини и има много високо съдържание на протеини.
Най-доброто време за прием на яйчени протеини е след тренировка. Точно като суроватъчните протеини или казеина, яйчените протеини могат да се приемат под формата на шейк или на пюре.
Граховите протеини се извличат от един от най-мразените зеленчуци - граха! Грахът е богат на лесно смилаеми протеини, което позволява максимална усвояемост.
Граховите протеини имат 98% усвояемост, което означава, че хранителните вещества от граховите протеини пътуват по-бързо през кръвоносната система и се усвояват по-бързо от мускулите и органите.
Най-добре е да приемате граховите протеини след интензивна силова тренировка, за да можете да възстановите и възобновите мускулите си.
Оризовите протеини, както подсказва името им, са извлек от ориз. Този тип протеини са с растителен произход и по тази причина са подходящи за вегани и вегетарианци. Обикновено за извличане на оризовите протеини се използва кафяв ориз, тъй като той може може да се третира с ензими, които действат за отделяне на въглехидратите от протеините.
Известно е, че оризовите протеини имат малко по-неприятен вкус от другите разпространени протеини на прах като суроватка, казеин и соя. Обикновено се смесва с грахови протеини на прах за максимална ефективност при приемане.
Оризовите протеини са идеални за смутита или шейкове. Най-добре е да се приемат след тренировка.